Философия XI клас

Къде сме ?

Стъпка след стъпка вървя по пътя на моя живот.

Всеки ден извървявам отсечката от дома до училище и обратно. Събираме се с приятели. Подготвяме се за класно или компютърен урок. Влизаме в игри и Интернет. Говорим си в парка до късно вечер. Ходим в клубове. Правим купони и любов. Някои пушат трева и ходят с най-различни групи. Всички имат свое мнение и решават сами.

Това са ясни пътища.

Всичко това достатъчно ли е? Ако искаш да си наясно със смисъла на нещата, които правиш, да направиш нещо забележително, да станеш какъвто (каквато) искаш, нещата не спират дотук. Много по-важно е да стане това, което дълбоко в себе си искаш. А това значи ДА ВЗЕМЕШ ЖИВОТА В РЪЦЕТЕ СИ И ДА СТИГНЕШ ДАЛЕЧ НАПРЕД.

Ние сме в началото.

В началото сме на философията, но след изучаване на логика и психология, етика и право. Знаем доста за себе си и общуването, за формите на мислене, нравствеността и закона. Този път води към пределни въпроси за човека в света. Всичко това се фокусира във философията.

Философията изследва въпроса за човешкия живот в света и възможните му отговори.

НАШИЯТ ЖИВОТ Е ПОД ВЪПРОС.

Ние не знаем защо сме тук, откъде сме се взели и къде ще отидем накрая. Не сме избрали да се родим, да живеем и да умрем. Времето лети, не можеш да се върнеш назад, животът не допуска зачеркване, грешките са за твоя сметка, а никой не ти гарантира правилното решение. Решаваш, действаш и продължаваш напред. Грешиш или успяваш.

Ето, аз избирам какво да правя. Но не съм избирал да се родя тук, да съм момиче или момче, да се казвам така, а не иначе, да съм нисък или висок, със сини или черни очи. Какво зависи от мен?

Мога ли да променя нещата? Очевидно не мога да променя света, земята, държавата. Мога да замина в чужбина. Макар и не засега. Но държавите се правят от хора. А моята страна е прекрасна. Да напусна ли този дом, за да търся щастието другаде?

Светът изглежда различен, когато аз съм друг/а. Имам мечти. Но те не се сбъдват отсамосебе си. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Това иска кондиция, работа, съсредоточеност, решителност. Да избираш умно и да действаш безупречено - това е мъдрост. А философията е за това. Тя изтръгва от блатото.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ? Имам мечта. Имам цели. Да обиколя света. Да стана богат и известен. Да полетя към други светове?

Важното е да се събудим и размърдаме. Моята мечта може да ме движи и да стане реалност. Да се "направя". Да изясня отношенията си, да зная на кого мога да разчитам, да поема живота в ръцете си. Кондицията изисква здраве. Знанията изискват учене, опит и мислене. Действията изискват решителност. Можем да си изградим навици, които да ни правят силни. Живеем веднъж тук, в този дивен свят. Трябва ли да пропиляваме това безценно време в пасивност, неувереност и неверие ?

Никой освен теб не е отговорен за твоя живот.

ВСИЧКО ПОСТИЖИМО Е В РЪЦЕТЕ МИ.

Въпроси